Close

Δεν είστε ακόμα μέλος? Εγγραφείτε & γράψτε κριτικές

lock and key

Είσοδος στο λογαριασμό σας

Account Login

Ξεχάσατε τον κωδικό σας?

Ακρυλαμίδιο- Ένας σοβαρότατος κίνδυνος

Φωτογραφία για Ακρυλαμίδιο- Ένας σοβαρότατος κίνδυνος

Ίσως για τους περισσότερους είναι μια άγνωστη λέξη…για τους επιστήμονες πάλι είναι πολύ γνωστή εδώ και χρόνια. Το ακρυλαμίδιο είναι μια χημική ένωση που παράγεται σε τροφές που περιέχουν άμυλο όταν αυτές μαγειρεύονται, ψήνονται ή τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες (120-150 C).

Με απλή χημεία, η αντίδραση που δίνει το χαρακτηριστικό χρώμα στα ψητά φαγητά (πχ το καφέ χρώμα του ψημένου ψωμιού, το πορτοκαλί χρώμα στις τηγανιτές πατάτες κα) είναι υπεύθυνη για την παραγωγή του ακρυλαμίδιου. Ο EFSA, ο υπεύθυνος ευρωπαϊκός φορέας για την ασφάλεια στα τρόφιμα, ειδοποιεί και ενημερώνει τους επαγγελματίες και μη για την σωστή αντιμετώπιση του προβλήματος.

Οι έρευνες τους έδειξαν ότι σε υψηλές συγκεντρώσεις το ακρυλαμίδιο προκαλεί καρκίνο στα ζώα. Έτσι κατέληξαν ότι η κατανάλωση του αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου σε ανθρώπους όλων των ηλικιών. Να μην λαμβάνουμε καθόλου ακρυλαμίδιο δεν γίνεται, μπορούμε όμως με μικρές αλλαγές στον τρόπο επεξεργασίας και επιλογής των τροφίμων να το περιορίσουμε.

Ο EFSA δίνει την πολύ απλή οδηγία : “Don’t burn it, lightly brown it”. Δηλαδή να επεξεργάζεσαι τόσο τις τροφές που έχουν άμυλο όσο χρειάζεται για να ψηθούν.

Παραδείγματα:

• Κατά το ψήσιμο, τηγάνισμα της πατάτας να φροντίζουμε να παίρνει ένα χρυσαφένιο χρώμα παρά ένα καφετί χρώμα (που δείχνει ότι τις έχουμε επεξεργαστεί παραπάνω από όσο έπρεπε)

• Όταν ψήνουμε ψωμί, είτε στο φούρνο ολόκληρο καρβέλι είτε σε τοστ, να φροντίζουμε να ψήνεται τόσο ώστε να έχει ένα πολύ ελαφρό καφέ χρώμα και όχι να αφήνουμε το τοστ στην τοστιέρα μέχρι να μαυρίσει

• Να μην αποθηκεύουμε πατάτες στο ψυγείο γιατί ανεβάζουν τα ζάχαρα στην πατάτα που με την σειρά τους ανεβάζουν τα επίπεδα του ακρυλαμιδίου κατά το μαγείρεμα.

• Τέλος, όπως πάντα, συμβουλεύουν να τηρούμε ένα ισορροπημένου διαιτολόγιο με συγκρατημένη κατανάλωση επεξεργασμένων τροφίμων πλούσιων σε άμυλο (τηγανητές πατάτες, μπισκότα, κεικ, ψωμί κα)

Για να διαβάσεις πρώτος τα άρθρα της μις γιαμι και να εκφράσεις απορίες, να ανταλλάξεις απόψεις και να σχολιάσεις κάνε like στην σελίδα της μις γιαμι στο facebook

ακρυλαμιδιο,τηγανιτες πατατες,ψωμι

«Επιστροφή στην κατηγορία Μις Γιάμι